Educatie

Ik ben al meer dan 20 jaar onderzoeker in Human Resource Management en Organisatiepsychologie. Momenteel heb ik deeltijdprofessoraten aan de VU Universiteit Amsterdam in Nederland en aan de Universiteit Shevshenko in Kiev, Oekraïne. Gedurende mijn loopbaan heb ik het voorrecht gehad om les te geven aan studenten op verschillende niveaus, waaronder beginners, masterstudenten en deelnemers aan MBA-programma’s.

Ad Valvas - ‘Ik ben geen type dat op de bank series gaat zitten kijken’

September 2023 - VU-docent human resources Kilian Wawoe zit nooit stil. De afgelopen jaren zette hij zich in voor Oekraïense vluchtelingen, die hij persoonlijk naar de VU haalde, nu blijkt hij opeens in het bestuur te zitten van Pieter Omtzigts partij Nieuw Sociaal Contract... Lees meer

Quest - Jongeren zijn opener over wat ze verdienen

October 2022 - 60 procent van de Nederlanders heeft er geen moeite mee om aan vrienden te vertellen wat diegene verdient. Evenveel mensen vinden het niet ongepast om met collega’s over salaris te praten. Dat blijkt uit... Lees meer

VU Amsterdam - Hoe schrijf ik een scriptie/thesis?

Universiteit van Nederland - Ben je narcistisch als je graag de leiding neemt?

November 2015 - Je baas zou maar de bijnaam "Fred the Shred" hebben, ofwel "Fred de Versnipperaar". Niet echt een voorbeeld van een empatische leider. Volgens Kilian Wawoe (arbeids- en organisatiepsychologie, Vrije Universiteit) zouden leiders meer empathie kunnen gebruiken. Erik Scherder (neuropschologie, ook Vrije Universiteit) legt je uit dat het brein van mensen met een narcistische persoonlijkheid anders is dan het brein van niet-narcistische mensen.

Universiteit van Nederland - Met welke persoonlijkheid heb je het meeste succes op de werkvloer?

November 2015 - Steeds vaker moet je een persoonlijkheidstest maken voor die ene felbegeerde baan. Maar welke van de vijf persoonlijkheidskenmerken die psychologen onderscheiden kun je dan het beste hebben? In dit college krijg je twee fantastische wetenschappelijke persoonlijkheden voor de prijs van één: arbeids- en organisatiepsycholoog Kilian Wawoe en neuropsycholoog Erik Scherder (Vrije Universiteit) combineren hun vakgebieden om jou een antwoord op de vraag te geven!

Universiteit van Nederland - Wanneer presteer je het beste op je werk?

November 2015 - Ontelbaar veel uren breng je op je werk door. Soms ben je superproductief en soms helemaal niet. Hoe komt dat? En wat zijn de ideale omstandigheden om volledig tot je recht te komen? In dit college slaan twee wetenschappers - en goede collega's! - de handen ineen om jou daarop het antwoord te kunnen geven vanuit de neuropsychologie (Erik Scherder) en de arbeids- en organisatiepsychologie (Kilian Wawoe), beide van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Universiteit van Nederland - Waarom denken wij dat we geweldige werknemers zijn?

December 2014 - Managers denken dat ze briljant zijn, en nemen daardoor regelmatig onverantwoorde risico's. Maar werknemers overschatten zichzelf ook regelmatig. Hoe komt dat? Organisatiepsycholoog dr. Kilian Wawoe (VU Amsterdam) laat het je zien.

Universiteit van Nederland - Waarom zijn mensen die 60.000 euro per jaar verdienen gelukkiger?

December 2014 - Geld maakt wel degelijk gelukkig. Kinderen daarentegen niet. Onderzoek wijst uit dat een hoog inkomen een betere geluksscore garandeert dan een laag loontje of ouderschap. Organisatiepsycholoog dr. Kilian Wawoe (VU Amsterdam) legt uit hoe dit zit.

NOS - Deze Nederlander geeft les in Kyiv; een stad in oorlog

Juni 2023 - Kilian Wawoe is docent arbeidspsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij ging de afgelopen tien jaar naar Oekraïne om daar steeds een paar dagen lessen te geven, maar door de oorlog kon dat niet meer. Nu is hij terug... Bekijk het fragment van NOS (taal: NL)

Focus Learning Journeys - Riant belonen heeft weinig effect op kwaliteit

Augustus 2019 - Hoge targets en dito bonussen leiden eerder tot fraude dan tot betere prestaties. Waarom focussen we bij het motiveren van (top)medewerkers dan toch vaak op de beloning? En is extrinsieke motivatie überhaupt wel de sleutel tot verbetering van prestaties en kwaliteit? Universitair HRM-docent Kilian Wawoe werpt een ander licht op bonussen, motivatie en succes.... Lees meer

Viisi Talk - #7: Kilian Wawoe | War on Jobs

December 2018 - Kilian Wawoe, Assistant Professor Human Resources Management aan de Vrije Universiteit Amsterdam, deelde bij Viisi zijn verhaal over de 'War on Jobs', én hoe we die kunnen winnen.

Universiteit van Nederland - Hoe word je creatiever op je werk?

November 2015 - De hele dag door staar je naar je scherm en gebeurt er niets. Dan stap je op de fiets naar huis en komt ineens dat briljante idee. De werkvloer is een plek waar je creativiteit vaak juist niet naar boven komt. Hoe zou dat beter kunnen? Erik Scherder en Kilian Wawoe (Vrije Universiteit, psychologie) brengen een wetenschappelijke ode aan de creativeiteit. Met aan het einde een muzikaal spektakelstuk!

Universiteit van Nederland - Hoe word je een minder gestreste werknemer?

November 2015 - Soms werk je zo hard, dat je brein overuren maakt. Als je niet uitkijkt, raak je chronisch gestrest. Hoe verloopt dat proces en kun je daar iets aan doen? Gelukkig hebben Erik Scherder en Kilian Wawoe (neuropscyhologie/arbeids-en organisatiepsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam) wetenschappelijk verantwoorde tips tegen te veel stress op de werkvloer. Een waarschuwing alvast: misschien ga je morgen wel op zoek naar een nieuwe baan. Of koop je een muziekinstrument...

Universiteit van Nederland - Waarom gedogen veel bedrijven slecht presterende werknemers?

December 2014 - Die nietsnut van een collega, of die leraar die de kantjes er vanaf loopt: we kennen zo allemaal wel iemand die zijn werk slecht doet. Waarom komen ze daarmee weg? Organisatiepsycholoog dr. Kilian Wawoe (VU Amsterdam) heeft de verklaring.

Universiteit van Nederland - Waarom word je niet gelukkig zolang je buurman meer geld heeft?

December 2014 - Een bankier ontvangt een bonus van twee miljoen euro en het eerste wat hij vraagt is: “Wat kregen de anderen?” En niet alleen bankier hebben daar last van: jij bent net zo. Organisatiepsycholoog dr. Kilian Wawoe (VU Amsterdam) legt uit.

Universiteit van Nederland - Waarom leiden bonussen tot slechtere prestaties?

December 2014 - Gaan we harder lopen als we een bonus kunnen krijgen? Dr. Kilian Wawoe, organisatiepsycholoog aan de Vrije Universiteit Amsterdam, laat zien hoe extra beloningen hun doel voorbij schieten.