Consultancy

Organisaties huren mij in voor advies bij complexe HR-vraagstukken. Mijn belangrijkste expertisegebieden zijn Prestatiemanagement & Beloning en Werken op Afstand. Daarnaast bied ik mijn eigen tevredenheidsonderzoek onder personeel en onderzoek naar werken op afstand aan, die ik gebruik om organisaties waardevolle inzichten te verschaffen in hun bedrijfsvoering en als basis voor het starten van verbeteringen.

AD - De regisseur van de lijst Omtzigt, normaal ‘altijd achter de schermen’, had een absúrde maand

September 2023 - De keuze was reuze: er waren 2500 kandidaten die zich hadden gemeld voor een plek op de kandidatenlijst van Pieter Omtzigt. Daarvan haalden er 44 de eindstreep. Met dank aan geboren Nijmegenaar Kilian Wawoe, het brein achter de selectie... Lees meer

NPO Radio 1 - Eerste loonstrook van 2023: hoeveel gaan we erop vooruit?

Januari 2023 - Deze week krijgen veel Nederlanders hun eerste loonstrook. Iedereen gaat er in loon op vooruit, maar dat geldt vooral voor mensen die op het minimumloon zitten. Hoe ongekend is die stijging? En is het genoeg om de inflatie te compenseren? In Geld of je Leven een gesprek met organisatiepsycholoog Kilian Wawoe.

ManagementboekNL - Kilian Wawoe over Het Nieuwe Belonen

Februari 2018 - Kilian Wawoe schetst in zijn boek een alternatief: Het Nieuwe Belonen. Dat bestaat uit vier pijlers: belonen op basis van HR-analytics, prestaties alleen nog beoordelen met voldoet wel/niet, een nieuwe performance management cyclus met veel aandacht voor competentieontwikkeling, feedback en doorlopende goal setting en tot slot een eerlijk verdeling in de vorm van een variabele winstdeling in combinatie met een teambeloning en eventueel een pro-sociale bonus.

Parool - VU: Beoordelingsgesprek is verspilling van geld

December 2017 - Staat het jaarlijkse beoordelingsgesprek een dezer dagen op de agenda? Een keertje overslaan is wellicht een beter idee. 'Het levert niets op dan frustratie.'... Lees meer

TEDxHaarlem - Maakt geld gelukkig?

Juli 2014 - In zijn TEDx-lezing zal Kilian de relatie tussen geld en geluk uitleggen. Veel mensen stellen zichzelf de vraag: maakt geld me gelukkig? In deze lezing zul je ontdekken dat deze vraag niet eendimensionaal is. Sommige mensen worden erg gelukkig van geld, anderen niet. Kilian verwijst naar zijn onderzoek bij een van de belangrijkste banken ter wereld, waar hij deze relatie heeft bestudeerd. Hij heeft gewerkt en gewoond in Monaco, tussen de rijkste mensen ter wereld, en ontdekte waarom mensen verschillend reageren op geld en dat het niet altijd mogelijk is om mensen gelukkig te maken met geld.

TEDxCuracaoTalks - Dr. Kilian Wawoe: Banken en Bonussen: waar zijn we de fout ingegaan?

December 2011 - Dr. Kilian Wawoe onderzoekt de problemen in de financiële sector en stelt vast dat de manier waarop bonussen worden toegekend de kern van het probleem vormt.

Business Insider - Geld is niet de belangrijkste factor om talent te motiveren, zegt voormalig HR-manager van ABN AMRO

Mei 2023 - De arbeidsmarkt blijft ook in 2023 erg krap, zo verwacht uitkeringsinstantie UWV. Werkgevers die tóch talent willen aantrekken, verhogen vaak het geboden salaris verhogen. Dat kan ook anders... Lees meer

HR Praktijk - ‘Pas op met transparantie over salarissen. Dat kan averechts uitpakken'

Mei 2023 - Is de angst dat medewerkers van baan wisselen puur om financiële redenen gegrond? En hoe staan de salarissen en beloningen van new hires tegenover je bestaande werknemers? Welke strategie werkt zodat je tevreden werknemers behoudt en... Lees meer

ZorgverzekeraarCZ - Interview met Kilian Wawoe

September 2022 - Wouter Schouten, senior adviseur zorg en bedrijfszorg bij CZ, interviewt Kilian Wawoe over zijn onderzoek naar hybride werken.

PW Net - Kilian Wawoe: 'Voer coaching- in plaats van beoordelingsgesprekken'

Januari 2022 - Beoordelings- en functioneringsgesprekken werken niet. Zo'n 30 procent van de werknemers gaat zelfs slechter presteren na een beoordelingsgesprek. "Je moet met elkaar praten op het moment dat dat zinvol is", zegt Kilian Wawoe, assistant professor Human Resource Management aan de Vrije Universiteit.... Lees meer

DenkProductions - Killian Wawoe over samenwerken op afstand

Februari 2022 - Killian Wawoe is te gast in aflevering #35 van DenkTank, de podcast van DenkProducties. Wetenschapper Kilian Wawoe beet zich de afgelopen 2 jaar vast in thuiswerken en hybride werken.

Spijkers met Koppen - Kilian Wawoe over Het Nieuwe Belonen

Januari 2018 - Interview Kilian Wawoe bij Spijkers Met Koppen over zijn boek Het Nieuwe Belonen, 13 januari 2018, en over het televisieprogramma; Wat verdien je?

De Wereld Draait Door - 1,5 miljard euro verdampt.

September 2011 - Econoom Kilian Wawoe over de effectenhandelaar Kweku Adoboli die grootscheepse fraude pleegde.