Vertrek-intentie: de mythe van vertrekkende bankiers bij een te lage bonus

HandboeienEen veel gebruikt argument waarom banken niet zonder bonussen kunnen is dat de goede mensen weglopen als ze geen bonus krijgen. Ten eerste, als goede mensen al weglopen vanwege geld, dan is het omdat ze te weinig salaris krijgen, niet omdat ze zo nodig variabel beloond willen worden.

Beleving van het werk

Eens per jaar doen een aantal onderzoeksbureaus zoals Gallup en ISR onderzoek naar de beleving van het werk van (bank)medewerkers over de hele wereld. Deze bureaus voegen alle informatie van respondenten uit de banksector samen in een zgn. Global Financial Services norm. Ruim 100.000 bankiers over de hele wereld nemen deel aan dit onderzoek.
Wat blijkt? Jaar naar jaar vindt ongeveer 60% van de bankiers dat ze bij een andere vergelijkbare bank meer zouden kunnen verdienen. Toch vertrekt het merendeel van de bankiers niet bij hun werkgever. Hiermee zijn bankiers door de bank genomen 3%-punten meer tevreden over hun inkomen dan niet-bankiers. Net als ieder ander hebben medewerkers in de banksector de neiging hun eigen salaris te vergelijken met dat van mensen die meer verdienen.

Vertrekreden

Een ander relevant gegeven is de vertrekreden die medewerkers zelf opgeven wanneer ze een bedrijf verlaten.

   Slecht management
   Gebrek aan carrière / doorgroeimogelijkheden
   Slechte communicatie
   Beloning

Exitgesprekken

Uit exitgesprekken bij banken blijkt dat deze volgorde voor de financiële sector niet anders is. Een slechte relatie met de baas en omgevingsfactoren spelen dus een grotere rol bij het besluit om te vertrekken, dan de hoogte van de beloning.
Waar komt de mythe dan vandaan? Volgens een onderzoek van PWC in de VS denkt 89% van de managers dat ‘geld’ de belangrijkste reden is waarom hun personeel vertrekt, terwijl dit slechts voor 12% van de vertrekkers het geval is.

De groep vertrekkers is niet groot (terwijl toch een grote groep meent elders meer te kunnen verdienen), en beloning blijkt niet dé reden te zijn.

LET OP: in opkomende markten met name in Azië, gaat deze bovenstaande redenering niet op! Daar zijn medewerkers wel degelijk bereid om voor een iets hoger salaris / bonus te vertrekken.

Meer weten?

Leigh Branham ( 2005). The 7 Hidden Reasons Employees Leave: How To Recognize The Subtle Signs and Act Before It’s Too Late, AMACOM publishers.