Randomness: we hebben ten onrechte het idee dat we de toekomst kunnen voorspellen

gokkastNassim Taleb is schrijver van het boek Fooled by Randomness. Hij werkte lange tijd op Wall Street in de aandelenhandel. Later in zijn carrière ging hij zich bezig houden met filosofie en in het bijzonder op randomness. Random betekent volgens het woordenboek: ‘willekeurig, lukraak op goed geluk’.

Taleb beschrijft dat tegenover iedere succesvolle zakenman een kerkhof vol met mensen staat die ook briljante ideeën hadden, maar het niet gered hebben. Tegenover iedere handelaar in opties die multimiljonair is geworden staat een veelvoud aan mensen die al hun geld kwijt geraakt zijn. Belangrijke besluiten van een Raad van Bestuur zijn vaak onderhevig aan grote mate van toeval. Achteraf wordt pas duidelijk of een bepaalde beslissing ‘geniaal’ of juist funest gebleken is. Op het moment zelf is het succes van een beslissing nog onbekend. Goede besluiten worden vaak als ‘visionair’ bestempeld, terwijl ook de beslissers op het moment zelf niet konden weten hoe de wereld zich zou ontwikkelen. Voor de kredietcrisis investeerden veel rijke klanten van de banken in vastgoed, “want vastgoed levert altijd groei op” totdat de huizenprijzen daalden als een baksteen. We zijn niet in staat de wereld te voorspellen.

Om succesvol te zijn moet je als ondernemer veel risico nemen, want dan bestaat de kans dat je rijk wordt. Veel ‘succes’ is echter afhankelijk van toevallige omstandigheden. De &#39prestaties&#39 die ten grondslag liggen aan bonussen, zijn soms meer geluk dan wijsheid. Bovendien, kan het soms jaren duren voordat het succes van vandaag de crisis van morgen blijkt te zijn.

Meer weten?

Nassim Taleb. Fooled by Randomness, (ISBN 1-58799-071-7, London : Texere, 2001)

Nassim Taleb (2007), The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable, Random House, ISBN 978-1-4000-6351-2