Onderzoek

Hieronder staat informatie over mijn eigen onderzoeken en onderzoek van anderen op het gebied van belonen en prestatiemeting.

Kilian’s proefschrift

In mijn proefschrift heb ik onderzocht welke persoonlijkheidskenmerken bepalen wanneer medewerkers worden gewaardeerd door hun leidinggevende, wanneer ze goede beoordelingen krijgen en wanneer ze een bonus krijgen van hun baas. In totaal deden er 1.800 bankmedewerkers mee van verschillende banken in de VS, Brazilie, India, Nederland en Roemenie.
De belangrijkste conclusie is dat ondernemende mensen niet beter beoordeeld worden door hun baas, maar wel hogere bonussen krijgen. De verklaring hiervoor is dat mensen met een proactieve persoonlijkheid zich zo gedragen dat ze hun targets halen, maar dat wil nog niet zeggen dat ze hun werk beter doen. De crisis in de financiele sector heeft ons geleerd dat veel verkopen om je target te halen, niet betekent dat je je werk goed doet. Vandaar dat managers hun proactieve medewerkers wél hogere bonussen geven, maar als je aan diezelfde manager vraagt wat ze van diezelfde bankier vinden, worden ze niet beter gewaardeerd.

Kilian’s onderzoek naar bonussen in het onderwijs

Op verzoek van de VARA heb ik een onderzoek gedaan onder 5.000 docenten naar bonussen in het onderwijs. Op basis van de resultaten viel te verwachten dat een groot aantal docenten waarschijnlijk ontevreden zouden worden als er een bonuscultuur ingevoerd zou gaan worden. Belangrijker nog: docenten geven aan dat het echte probleem van in het onderwijs is dat er veel docenten zijn die eigenlijk niet geschikt zijn voor het vak. Docenten zien in meerderheid het aanpakken van ‘onderpresteerders’ als een betere bijdrage aan de kwaliteit van de school dan het extra belonen van de top-presteerders.

Download het onderzoek “Bonussen en onderpresteerders in het onderwijs”

Meer onderzoeken

[catlist name=onderzoek numberposts=-1 thumbnail=yes thumbnail_size=40,40 excerpt=yes]